Alan adı (domain) web sitelerinin internet üzerindeki isimlerini ve adreslerini ifade eder. Oluşturulacak yeni projeler için web sitesi ismi oldukça önemlidir? Ancak öncelikle alan adının ne olduğunu bilmek işinizi kolaylaştırır. Alan adı yani domain; İnternet Protokol (IP) olarak isimlendiren, bilgisayarların birbirini tanıması için geliştirilen numara sisteminin, akılda kalıcı biçimde basitleştirilmiş halidir. Alan adının tanımında da yer aldığı gibi ismin akılda kalıcılığı birincil unsur olarak değerlendirilmelidir. Elbette yalnızca bundan ibaret değil, pek çok açıdan değerlendirilmesi gerekir ve bazı yardımcı araçlar ise bu konuda yardımcı olur. Peki, alan adına karar verirken nelere dikkat edilmelidir?
Alan Adınız Akılda Kalıcı Olsun
Alan adı seçimi yaparken, ismin akılda kalıcı olması önemli bir unsurdur. Çünkü web sitenizi ziyaret etmek isteyenler için akılda kalıcı bir isme sahip olmak işinizi kolaylaştırır. Böylelikle dijital mecrada ve geleneksel mecrada yer alan tüm reklam alanlarında kişilerin hafızalarında kalmasını kolaylaştırır. Öte yandan, alan adı belirlerken mümkün olduğunca kısa url oluşturmaya çalışın. Uzun alan adları akılda kalıcılığı azaltır.
İşinizle İlgili Alan Adı Belirleyin
Alan adı seçimi yaparken, işinizle uyumlu isimler belirlemeye çalışın. Örneğin; süt ve süt ürünleri alanında faaliyet gösteriyorsanız; ürünleriniz ile ilişkili kelimeler belirleyin; taze, lezzetli gibi kelime ve kelime gruplarını kullanmaya çalışın. Tazepeynir, lezzetlikrema gibi isimler ilgi alanınızda doğrudan ilişkili isimler olacaktır.
İngilizce Karakter Uyumuna Dikkat Edin
Alan adı satın alırken Türkçe harflerle uyumlu olması kişilerin daha rahat arama yapmalarına yardımcı olur. İngiliz alfabesinde bulunmayan harfler seçmemeye dikkat edin. Örneğin; sağlamiplik yerine kaliteliiplik ismini seçmek daha uygun olacaktır. Ancak, şirketinizin ismiyle ilgili bir alan adı satın alacaksanız ve şirket isminizde İngiliz alfabesinde yer almayan kelimeler varsa bu konuda yapabileceğiniz bir şey bulunmuyor.
SEO ile Uyumlu İsimler Belirleyin
Arama motoru optimizasyonu (SEO) ile uyumlu isimler belirleme işi; anahtar kelime analizleriyle gerçekleştirilebilir. Arama motorunda en çok aranan temel kelimeleri belirledikten sonra, oluşturacağınız alan adını bunlar arasından seçmek avantaj sağlar. Peki, anahtar kelimelerin aranma sıklıklarını ve değerlerini nasıl belirleyebiliriz. Bu konuda yardımcı pek çok uygulama bulunuyor. İşte bunlardan bir kaçı; WordTracker, Keyword Discovery, Google AdWords…
Sayılar ve Tire İşaretlerinden Kaçının
Alan adı seçimi yaparken sayılardan ve tire işaretinden kaçının. Örneğin; 7kent gibi bir alan adı yerine yedikent ismini kullanın kullanıcılarda rakamlı ifadeler kafa karışıklığına neden olabilir. Ayrıca, arama gücü açısından sayılara göre harfler (kelimeler) daha güçlüdür. Tire kullanmak zorunda iseniz, mümkün olduğunca 1 adet kullanmaya çalışın, tirelerin fazla olması sitenizin spam olarak algılanmasına yol açabilir.
Alan Adının Geçmişini Kontrol Edin
Satın almayı düşündüğünüz alan adı daha önce kullanılmış olabilir. Alan adının daha önceki kullanım amacını ve indekslenmiş sayfalarını kontrol edin. Daha önce kötü amaçlı kullanılmış alan adları, ciddi sorunlar yaşamanıza neden olabilir. Bunun için The Wayback Machine kullanabilir, alan adının geçmişini bu sistem üzerinden kontrol edebilirsiniz. Öte yandan, satın almayı düşündüğünüz alan adının back link alıp almadığını da kontrol edin. Bunun için arama motoruna satın almayı düşündüğünüz alan adını yazmanız yeterli olacaktır.
DomainScope İle Kolayca Alan Adı Belirleyin
Verisign’in oluşturduğu DomainScope uygulaması kolayca alan adı önerileri almanızı sağlar. Domain önerileri sunan araç sayesinde; alan adı trendleri, alan adı önerileri, yakın zamanda süresi dolacak alan adları gibi pek çok öneriyi